Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Hij begon de eerste proef van de journalisten over de staatsgreep in Turkije


vandaag geopend in Istanbul rechtszaak vele bekende Turkse journalisten beschuldigd van medeplichtigheid aan de mislukte militaire staatsgreep van juli 2016 - een zaak die zorgen verdedigers van de persvrijheid geïntensiveerd - zoals vermeld correspondent van het Franse persbureau.

Een totaal van 17 personen, onder wie veel journalisten, waaronder Ahmet en Mehmet Altan broers en chronograaf Nazli Ilitzak, lopen ze het risico aangaan levenslange gevangenisstraffen. Beschuldigd van "poging om de regering omver te werpen" en "een poging om de grondwettelijke orde omver te werpen."

Het is de eerste tijdrit op journalisten in het kader van een gerechtelijke procedure voor de mislukte militaire staatsgreep van 15 juli, de verantwoordelijkheid voor die president Retzep Tagip Erntogan de schuld van de verbannen Amerikaanse prediker Fethullah Gülen. Deze laatste ontkent dat hij elke betrokkenheid gehad.

De Ilitzak, journalist en schrijver die tot 2013 werkte voor de pro-regering massa-oplage Sabah krant, is de eerste bekende media persoonlijkheid die werd gearresteerd voor de poging tot staatsgreep. Het blijft in hechtenis sinds eind juli.

Ahmet Altan is een schrijver en journalisten die voor grote oplage dagblad Hurriyet en Milliyet werkte, en stichtte de oppositie krant Taraf. Mehmet Altan is een schrijver die veel werken op de Turkse politiek heeft gepubliceerd.

De drie journalisten werden voornamelijk beschuldigd speelde de rol van apologeten poging tot staatsgreep die moest worden gedaan tijdens een uitzending van een Turkse tv-station dat Gulen, de Can Erzincan ondersteunt.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου