Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Den turkiska regeringen har lagt fram ett förslag om att ändra konstitutionen till parlamentet


Turkiets styrande parti idag lämnat till riksdagen ett förslag till konstitutionell reform, som ger utökade befogenheter president Recep Tayyip Erdogan, mindre än fem månader efter ett kuppförsök att störta. Detta förslag, som syftar till att införa ett presidentsystem på plats parlamentariskt system gällande, översändas till talmannen Ismail Kahraman, enligt den anatoliska nyhetsbyrå.

Texten består av 20 artiklar, ger effektiv överföring av den verkställande makten från premiärministern till presidenten, som hittills är huvudsakligen en hedersplats. Idén att stärka Erdogans befogenheter bekymmer motståndare som anklagar honom för att ha auktoritära tendenser, särskilt efter det misslyckade kuppförsöket den 15 juli. Men textspråkar betonar att förändringen av systemet är nödvändigt för att säkerställa stabiliteten av staten, som Turkiet står inför en instabil säkerhetssituation, står inför ekonomiska nedgången och genomföra en militär operation i Syrien.

"Om Gud vill, kommer att vara början på en ny era" för Turkiet, Erdogan sade i dag i ett tal i Istanbul, innan vidarebefordra texten till parlamentet. "Min önskan är (texten) att passera med framgång (...) parlamentet scenen", tillade han. Räkningen måste ratificeras av åtminstone 330 suppleanter (av 550) i syfte att gå vidare med folkomröstningen. Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) och nationalistiska MHP, som stöder räkningen, med totalt 355 suppleanter.

I en intervju gav igår vice ordförande i den turkiska regeringen Nouretin Tsanikli TV-nätet A Haber ansåg att folkomröstningen fortfarande kunde hållas och i mars.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου