Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Πλέον, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας δεν θα μπορεί να κατασκοπεύει άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θεσμούς της ΕΕ, ενώ της απαγορεύεται και η βιομηχανική κατασκοπεία.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία συμφώνησε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) με στόχο να περιοριστούν οι εξουσίες της και να ενισχυθούν αυτές του κοινοβουλίου.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU / CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέληξαν σε συμφωνία για το περιεχόμενο μιας εις βάθος μεταρρύθμισης της BND, όπως δήλωσαν ο Κλέμενς Μπίνινγκερ (CDU) και ο Μπούρκχαρντ Λίσκα (SPD), οι αρμόδιοι βουλευτές από τα δύο κόμματα , στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB.

Πλέον, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας δεν θα μπορεί να κατασκοπεύει άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θεσμούς της ΕΕ, ενώ της απαγορεύεται και η βιομηχανική κατασκοπεία.

Το δεύτερο σκέλος της μεταρρύθμισης αφορά τον καλύτερο έλεγχο που πρόκειται να ασκείται στην BND από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Αφορμή για τη μεταρρύθμιση ήταν οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών κατασκόπευε για δικούς της σκοπούς πολλές πρεσβείες και υπηρεσίες "ευρωπαϊκών και συμμαχικών χωρών" κυρίως της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Στο παρελθόν η Υπηρεσία είχε κατηγορηθεί ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) πρεσβείες και άλλες υπηρεσίες χωρών της ΕΕ και άλλων εταίρων τους έως το 2013, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη αφορούσε την παρακολούθηση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

"Είναι σημαντικό επιτέλους να εφαρμόσουμε τη φράση της καγκελαρίου ότι« δεν επιτρέπεται η κατασκοπεία μεταξύ φίλων "» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λίσκα. "Αυτό απαιτεί ξεκάθαρους κανόνες, τους οποίους τώρα θα δημιουργήσουμε» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μπίνινγκερ σχολίασε "Θα προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου