Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

De C. Ntaiselmploum bevestigt dat de ambtstermijn loopt tot 2018


Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, waarvan de Partij van de Arbeid leed een historische nederlaag bij de verkiezingen van gisteren, vandaag stond erop dat zijn termijn aan het roer van de Eurogroep duurt tot januari 2018.

"We moeten een nieuwe coalitie, maar mijn mandaat als hoofd van de Eurogroep geldig tot januari 2018 te vormen," bevestigde Ntaiselmploum door middel van Michelle Rainey vertegenwoordiger.

De Ntaiselmploum is hoofd van de Eurogroep vanaf januari 2013. De ambtstermijn van twee en een half jaar werd vernieuwd in juli 2015 en duurt tot januari 2018.

Er is momenteel geen specifieke regel voor dit geval: als de Ntaiselmploum moet aftreden van de post van minister van Financiën na de nederlaag van de Arbeid in de verkiezingen, in theorie niets hem niet beletten om president van de Eurogroep blijven.

In Protocol 14 van het Verdrag van Lissabon (2009) stelt eenvoudig: "De ministers van de lidstaten van de eurozone moet een voorzitter gekozen voor twee en een half jaar door een meerderheid van de lidstaten."

Echter, de traditie tot nu toe de verkiezing van een minister van Financiën als hoofd van de Eurogroep is geweest, aanvankelijk door Jean-Claude Juncker (2009-2013), die minister-president en minister van Financiën van Luxemburg en daarna de Ntaiselmploum was.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου