Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Άνγκελα Μέρκελ: Από αυστηρή κόρη πάστορα σε αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα της Ευρώπης

Άνγκελα Μέρκελ: Από αυστηρή κόρη πάστορα σε αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα της Ευρώπης
Κόρη προτεστάντη πάστορα, μεγαλωμένη στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας η Άγγελα Μέρκελ αναρριχήθηκε μέσα σε διάστημα δέκα ετών στην κορυφή της γερμανικής κυβέρνησης, αναδείχθηκε η αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα του κόσμου που ορίζει τον τόνο στην Ευρώπη.
Η Άγγελα Ντοροτέα Μέρκελ στη διάρκεια των 10 ετών που βρίσκεται στην εξουσία ξεχωρίζει για την αυτοσυγκράτησή της.
Από τις 22 Νοεμβρίου 2005, που ανέλαβε τα καθήκοντα της καγκελαρίου το στυλ της χαρακτηρίζεται κυρίως από το γεγονός ότι "πάντα περιμένει πολύ καιρό προτού εκφράσει έναν αποφασιστικό λόγο" εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Τίλμαν Μάιερ του πανεπιστημίου της Βόννης.
Ο κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ έχει μάλιστα δημιουργήσει τον όρο «Μερκιαβέλι" ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της Μέρκελ και του Μακιαβέλι για να περιγράψει το στυλ της καγκελαρίου.
"Ένα από τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η κλίση της να; Μην δρα;,; Να ενεργεί πιο αργά;" Εξηγεί ο ερευνητής.
Τα πάθη της είναι ταπεινά: η όπερα και οι περίπατοι στο Τιρόλο μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της, έναν γνωστό επιστήμονα, αλλεργικό στις κάμερες και τη δημόσια ζωή, τον Γιόαχιμ Ζάουερ. Συχνά τη συναντά κανείς στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς της στο Βερολίνο να αγοράζει τυρί και ένα μπουκάλι λευκό κρασί.
Αυτή η διακριτικότητα ήταν χαρακτηριστικό και της ζωής της στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου ο πατέρας της εγκαταστάθηκε οικιοθελώς σε ένα προάστιο στο βόρειο Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου