Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Bane Breivik kommer att stämma för hans frihetsberövande isolerade

Bane Breivik kommer att stämma för hans frihetsberövande isolerade


O Anders Behring Breivik, förövaren av massakern den 22 juli 2011 om Utøya ö i Norge, som dödade 77 personer, kommer att lämna in en stämningsansökan för att avsluta kvarhållandet i sig, hävdade att dessa stränga restriktiva villkor kränker de mänskliga rättigheterna, Han sade i dag hans advokat.

Breivik hållits isolerade från hans häktning under 2011. Endast fängelsepersonal, hans advokater och hans mor - som dog av cancer år 2013 - att ha besökt minst två fängelser där han avtjänar sitt straff.

Utfrågningen på begäran kommer att hållas i mars nästa år och de rättsliga myndigheterna i Oslo har begärt att få delta i domstolen, sade hans advokat Storvik.

"Det kommer att bli en rättegång om fängelseförhållanden", säger Storvik till nyhetsbyrån Reuters.

"Vårt argument är att villkoren för kvarhållande kränker de mänskliga rättigheterna. Han hålls i isolering i fyra år", sade han, men tillägger samtidigt att domstolen inte har beslutat om Breivik kan närvara i domstol.

Befälhavaren fängelset Ltd, utanför huvudstaden Oslo, som tidigare satt fängslad Breivik uppgav 2013 att isoleringshäkte var nödvändig på grund av risken för att fånga någon som gisslan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου