Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Словенија: катастрофалну ситуацију у избегличким прихватним центрима

Словенија: катастрофалну ситуацију у избегличким прихватним центрима




Четири возови, на броду 4.000 имиграната стигло током ноћи из Источне Славоније Хрватске у словеначком граду Нтомпова и словеначки медији почели су да се опише као катастрофално стање у избегличком прихватном центру у том граду и градске Брезитсе, наглашавајући да Ситуација је додатно отежана због Аустрија успорава прима имигранте.

Републике Словеније гранични прелаз Сентили јутрос су око 3.500 избеглица замрзнута и нервозна, јер аустријска гранична полиција не не идем, дао словеначки медији.

У међународним -маинли немачким СМУС објављених у последњих неколико дана свједочења веома тешким и нехуманим условима и понашања, које су изложене мигранте у градове Брезитсе и Нтомпова као новинске агенције у Атини пријавио.

На овом питању данас објављује репортажу новинара, који су од почетка недеље је пронађено избеглицама, полиција, активисти невладиних хуманитарних организација су и више саобраћаја Словеније лист "Дел" и "Дневник".

Њихови налази су заједнички: такозвани "мапирање" избеглица, што се тумачи усклађеност са Шенгена одредбама немају смисла, јер се ослања на информацијама добијеним од имиграната који немају документе, јер бележи само проценат долазака и све промовисана у сваком случају у колективним центрима у Словенији или Аустрији.

Новинар листа "Дел", који су посетили избеглички центар у Нтомпова, односно некадашње фабрике текстила, што је довело хиљаде уморни и уплашени људи тврди да су неки аспекти се може сложити са оценом у питању невладина организација, која Он је описао премијера Словеније, Миро Церар Нтомпова као "концентрациони логор".

Људи спавају испред зграде због неподношљиве смрада, немају приступ тоалетима и гурнуо да се хране, због страха да ће остати гладни, нагласио је објављивање.

Што се тиче понашања полиције, новинар каже да је нервозан, јер раде прековремено до 12 сати, али то није изговор за чињеницу да постоје многи који то раде гласно "ксенофобичних, руде коментара."

Новинар у "Дневнику", такође описује ситуацију у новом "избеглица прихватни центар" на граници са Хрватском, где је велики број полицајаца са посебном опремом и оружјем чували ограду у којој постоје хиљаде избеглица.

"Полицајци махали штафету, преводилац спикерфон позива људе да буду стрпљиви јер ће доћи ред за превоз, аутобуси долазе. Али ово је лаж, јер је аутобус има простора за све и нервоза интензивирана", нагласио је у публикацији.

У тренуцима напетости избеглица виче: "Желимо да оду" и полицијских пендрека да удари у ограду. У време изласка неких избеглица се руше, пада на земљу, а остатак иде кроз близу или изнад њих. Млади чудом преживео, али је питање времена када ће бити жртва, рекао је један полицајац. Број људи прошло преко њега, штампа и младић изгубио свест, али се вратио.

Невладине и хуманитарне организације прете да се жали Европске конвенције за услове у центрима за избеглице прихватилишта

Словеначки Група невладиних и хуманитарних организација послао протестно писмо премијеру Словеније, Миро Церар о условима у неким центрима избјеглица изазвало велику забринутост и упозорио ће поднети тужбу Европском суду за људска права.

Група НВО је изјавио да су неподношљиви у градовима на граници са Хрватском, Ригконтсе, Брезитсе, Нтомпова и градске Сентили границе са Аустријом услови.

"Избеглице проводе ноћи у селу, остани сати без хране и воде и изложени су сталној опасности, и ломача да буде топло, услови су неприхватљиви" се односи између осталог на писмо.

Министар унутрашњих послова Весна Ђорђе Знинтар рекао је да ситуација није идеална, али је додао да су сви они који се баве избеглицама све могуће напоре да поправи ситуацију.

Он је поновио да је Словенија је мала земља са ограниченим капацитетом и нема искуства у овој области.

Влада је тренутно у потрази за новим смјештајним капацитетима за најугроженије групе, као зимски приступа, додао је он.

Невладине и хуманитарне организације наглашавају протестно писмо на словеначком премијеру да избеглице не могу слободно кретање и тражи да се одмах обезбеди хуман третман избеглица и одржавање стандарда заштите људских права.

Они мисле да је тренутна ситуација може да буде чак и нехуманог и понижавајућег поступања, која је забрањена Конвенцијом за заштиту људских права и истичу да је Европски суд већ донео одлуку против Италије због сличној ситуацији.

Група невладиних организација упозорава чак и Миро Церар да континуирано извештавање аспеката безбедности не помаже у вођењу миран расправу, али повећава осећај страха међу Словенцима и генерише говор мржње.

Безбедност избеглица је заправо у ризику, истичу словеначки део Амнести Интернатионал, Греенпеаце Словеније и ХУМАНИТАС организација Института за мир, Словеније филантропију, организације Клиоутс и другима.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου